Nye egnethedsprøveregler

03-02-2016

Efter drøftelse på Schweissudvalgsmødet d. 2. februar 2016 kan vi nu offentliggøre revideringen af regelsæt for Optagelsesprøve for legitimerede hundeførere i.f.m. optagelse af nye hunde (regler for egnethedsprøve).

Det har været en længere proces, hvor bedømmerne har været involveret løbende, bl.a. via drøftelser på bedømmerseminar og to høringsrunder.

 

Download Optagelsesprøve for legitimerede hundeførere i.f.m. optagelse af nye hunde (Regler for Egnethedsprøve) (pdf)

Download Procedure for optagelse af ny hund i Schweiss-registret (pdf)

 

Ændringer i det nye regelsæt 

De væsentligste tekniske ændringer:

  • I sporopbygningen er schweiss bibeholdt efter ønske af flere bedømmere og koordinatorer (dog kun 25 ml i modsætning til 100 ml tidligere). Derudover er det præciseret, at der skal bruges ét sæt klove per spor.
  • Det er præciseret, at spor til remarbejdet udlægges om eftermiddagen dagen før prøven, og det er tilføjet, at sporet ikke må krydse unaturlige forhindringer som fx stålgærder.
  • Under hetz skal hunden selv komme ud til dyret, hvilket kan konstateres af sporlæggeren. Derefter skal hundeføreren selv kunne finde ud til dyret. Kommer hunden ikke frem til dyret via hetzsporet i højst to forsøg, afbrydes prøvningen.
  • En skudræd hund kan ikke bestå prøven.

De væsentligste administrative ændringer:

  • Hundeførerne informeres om hvilken hjortevildtart, der bliver brugt til prøven ved indkaldelsen. Derved kan hundeføreren eventuelt lægge et par spor med denne hjortevildtart inden prøven.
  • Prøvegebyret er afskaffet.
  • Ekvipage (dvs. hund og ansøger) kan højst afprøves 3 gange i alt, og en hundefører kan højst afprøves med 3 forskellige hunde. Ved den 6. dumpede afprøvning i træk vil hundeføreren uden yderligere varsel få tilbagekaldt sin eksisterende legitimation. Denne ændring fremgår af ”Procedure for optagelse af ny hund i Schweiss-registret”.

Revideringsprocessen har involveret bedømmerne og koordinatorerne, og processen er først slut, når det nye regelsæt har været i brug i 1-2 år, og bedømmerne og koordinatorerne har haft mulighed for at evaluere ændringerne.

Marie Fangel Cleemann
Sekretariatet