Revideret procedure for optagelse af ny hund til eksisterende hundefører

15-04-2015

 

I forlængelse af Naturstyrelsens arbejde med revision af processen for optagelse af nye hundeførere, har der også været en revision af den eksisterende procedure for optagelse af nye hunde til eksisterende hundeførere.

 

Den fra d.d. gældende procedure kan ses her.

 

Den gældende procedure har nu implementeret alle eksisterende retningslinjer. Således fremgår det nu af §4 stk. 3. at ingen kan have mere end tre hunde optaget i Schweissregistret på samme tid. Endvidere fremgår det nu af §5 stk. 3, at hund nummer to først kan optages i registret, når hundeføreren har afsluttet sin uddannelse.

 

I den gældende procedure indføres også et par nyskabelser: 

 

For det første er det nu gratis at aflægge Egnethedsprøve; altså prøvegebyret er afskaffet. På den anden side er der indført, at den enkelte ekvipage kun kan afprøves tre gange, mod tidligere fire gange. Endvidere er det besluttet, at man som hundeførere legitimeret i Schweiss-registret, kun kan afprøves med maksimalt tre forskellige hunde i streg. Såfremt det ikke lykkes at få optaget den tredje hund tilbagekaldes eksisterende legitimation. Der er yderligere indført den stramning, at det 6. dumpede afprøvningsforsøg i streg også vil indebære tilbagekaldelse af legitimationen. Når en hund optages i Schweiss-registret nulstilles denne ”afprøvningskonto”.  

 

Disse stramninger er indført som en del af kvalitetskontrollen af Schweiss-registret. Da selvkritik er schweisshundeførerens vigtigste dyd, må det også forventes, at man først stiller med hund til afprøvning, når denne er klar og indeholder det potentiale, der skal til, for at den gør fyldest i Schweiss-registret.   

 

Der vil naturligt nok været hundeførere, som her bliver fanget i en overgangsperiode. For at gøre denne overgang så smidig som overhovedet muligt præciseres følgende: 

 At reglen om maksimalt tre forskellige hunde (§7 stk. 7) og maksimalt 6 dumpede afprøvningsforsøg i streg (§7 stk. 8) indføres med virkning fra d.d.

 De hundeførere, som måtte være dumpet to gange i 2014, har to afprøvningsforsøg i 2015 med samme hund.

 

Ved denne praksis sikres alle at have minimum to afprøvningsforsøg tilbage, i overensstemmelse med den tidligere procedure. 

 

Endeligt fastholdes det, at proceduren er gældende for hundeførere, der har været legitimeret i Schweiss-registret, såfremt deres afprøvning kan påbegyndes senest 2 år efter de er blevet slettet af Schweiss-registret.  Hundeførere, der er omfattet af ovennævnte ordning har fortsat i alt 4 afprøvningsforsøg, som de selv frit kan forvalte mellem op til lige så mange hunde.

 

-Mads Flinterup, Schweiss-sekretariatet-