Tysk besøg i Oxbøl

13-01-2005

Verein Hirschmann stillede med to tyske dommere samt en dommeraspirant, da der blev afholdt hovedprøve på Oxbøl.
Selv havde de mest erfaring med vildsvin, og de så det derfor som en oplevelse at komme til Danmark, og opleve det vestjyske kronvildt.
Den Hannoveranske Schweisshund Afra vom Jungfernholz, ført og ejet af Ole Knudsen, var dommernes anledning, til at tilbringe et par dage i Vestjylland.
Hunden afprøves på dens arbejde på praktiske eftersøgninger, hvilket vurderes udfra remarbejde, hetz, arbejdet med at stille dyret og behandlingen af det døde dyr. 
Allerede efter 2. såt, havde man en opgave som egnede sig godt til afprøvningen, da man havde et formodet løbskud på en spidshjort.
Inden eftersøgningen på hjorten skulle iværksættes, blev der lavet kontrolsøg på to andre dyr, hvoraf den ene blev fundet forendt efter blot 100m.
 
050113_tb_oxbol_vh3.jpg
 
Ved undersøgelse på anskudsstedet på spidshjorten, fandt man en del store knoglestykker, ledvæske samt kødstumper med fedt. Dyret havde schweisset en del, hvilket gjorde sporet let at følge. Hjorten rejser foran Afra efter ca. 400m hvorefter hun slippes til hetz.
 
050113_tb_oxbol_vh4.jpg
 
De forsvinder hurtigt ud af hørevidde, og man beslutter derfor at vende tilbage til bilerne. På vej tilbage observeres hjorten krydse et spor, og kort tid efter Afra på sporet.
Hjorten stilles i nogle tætte bjergfyr, og det høres tydeligt at hunden må arbejde for at holde standen.
Når gruppen af hundeførere og dommere nærmer sig, går hjorten løs af standen og drives igen frem til næste stand. Her står den mere stabilt og Ole Knudsen kan nu gå frem og afgive fangstskud.
 
050113_tb_oxbol_vh.jpg
 
Da dommerne gerne villle se hunden arbejde på et mere krævende spor, tog man næste dag ud i et andet område, hvor man havde en løbskudt hjort fra dagen inden.
Hjorten havde kun schweisset meget lidt, men spor af kun tre klove bekræftede at sporet var fulgt ca. 3 km. Den ene dommer ser hjorten krydse et spor samtidig med at Ole finder et frisk sårleje, og hunden slippes derfor til hetz. Kort efter krydser en stor rudel kronvildt sporet samme sted, og forsvinder i samme retning som hjorten. Herefter må den videre eftersøgning opgives. Det at hjorten ikke findes, gør at dommerne ser bort fra det sporarbejde hunden har præsteret på denne eftersøgning.
 
Den samlede vurdering af Afra bliver derfor som følger :
 
Remarbejde : 6 ( 1-9 )
Hetz : 8 ( 1-9 )
Arbejdet med at stille dyret : 8 ( 1-9 )
Behandling af det døde dyr : 8 ( 1-9 ) 
 
Dette giver, ifølge Verein Hirchmanns bedømmelse, en 2. præmie.
 
-TB-